Saippuakuplia, ilmapalloja, leikkiä, musiikkkia, kullattujen lehmänkellojen moikunaa, pientä Lempäälä-Seuran tarjoamaa naposteltavaa – siinä Sarapiston leikkikentän ”kuusijuhlan” ohjelmaa 16.9. Aiheena oli rauhoittaa kentän reunassa kuusi, jonka juurella lapset mieluusti leikkivät ja piilottelevat. Yli 50 -vuotias kuusi suojaa myös sateelta ja liialta auringolta.
Komean kuusen viereen kiinnitettiin lasten paljastamana posliinilaatta:
Kuusi suojeltiin leikkipaikaksi Lasten oikeuksien päivänä 1985. Silloin se oli vasta ajatus, nyt toteutettiin. Tuona vuonna sarapistolaiset järjestivät kentällä ison tapahtuman osana Yhdistyneiden Kansakuntien 1950 -luvulla aloittamaa lasten oikeuksien huomioimista.
Laatan taiteili asukasyhdistyksen hallituksessa vaikuttava Kaarina Lepistö. Hän on yli 30 voden ajan pitänyt Lempäälässä posliinimaalauskoulua sekä myynyt töitään.
Sarapiston leikkikentän taustasta kertoi kentällä neljä vuosikymmentä hyörinyt Antero Korhonen, hänkin asukasyhdistyksen hallinnossa.
Sarapisto alkoi rakentua 1970 luvun alussa. Kunta osti alueen ja kaavoitti tonteiksi. Rakentajiksi tuli lapsiperheitä. Kun toistakymmentä perhettä oli saanut katon päällensä ne halusivat leikkikentän – aikaa ja rahaa oli niukalti kuljettaa lapsia muualle kun omatkin nurkat olivat vielä keskeneräisiä. Silloin lapsia oli paljon. Asukkaat perustivat nopeasti omakotiyhdistyksen, joka suostutteli kuntaa jättämään kenttää varten yksi Sienipolun tontti myymättä. Se onnistui. Alue tasattiin, sorastettiin ja kalustettiin. Reunassa kasvanut miehenkorkuinen kuusi sai jäädä.
Myöhemmin asukkaat istuttivat kentälleen mäntyjä, joista muutama jo poistettukin. Talkoin tehty kenttä on nyt kunnan vastuulla, mutta on yhä lasten ja heidän vanhempiensa kohtaamispaikka.
Hauskassa suojelutapahtumassa oli paikalla myös aikoinaan leikkikentän tekoon osallistuneita, siellä lapsena leikkineitä sekä naapurustoa. Päivähoitolapsia oli myös Säijästä ja Mattilasta. Väkeä oli yhteensä viitisenkymmentä. ”Lisää tämmöistä”, kiitteli yksi jos toinenkin.
Lapset irrottivat hupun ja nauhan muistokilven päältä. Jännitti.
Kentän kuusi on kasvanut puolessa vuosisadassa sateelta ja paahteelta suojaavaksi leikkipaikaksi.
Teksti ja kuvat: Antero Korhonen